Bedre Mode

Vi elsker Johanne Stenstrup som har bloggen bedremode.nu
Hun siger tingene lige ud og giver en masse stof til eftertanke.

Her er en af vores farvorit indlæg fra hende, som giver indblik i vores forbrug og et trist indblik i tøjbranchen. 

Johanne skriver: 

Jeg gider ikke være sur… men

Modebranchen har aldrig været grønnere! Flere store brands har i år lanceret flotte CSR planer og bæredygtige Capsule kollektioner og introduceret mål for miljøvenlige materialer. 

Det er fedt, og det har aldrig været lettere for den almindelige forbruger at købe tøj med et lille grønt mærke, og føle den gode samvittighed i maven. 

Det betyder også en kæmpe efterspørgsel efter de mere miljøvenlige materialer som måske kan være med til at drive prisen ned og kvantiteten op, så endnu flere kan bruge dem. 

Og hvis der er én ting jeg er 100% overbevist om, så er det at hver eneste bomuldsbonde der omlægger til økologi er godt for dem og for miljøet. 

 

 

BÆREDYGTIGHED KAN ALDRIG VÆRE MERE BILLIGT TØJ

Men…

Der er noget der nager mig, og nogen der ikke vinder i den her udvikling. 

For det første er det vigtigt at læse de her imponerende CSR rapporter grundigt, ikke bare for hvad der står, men også hvad der ikke står – hvilket er alt det med ordentlige jobs og en løn til at leve for. Men det er en helt anden snak. 

Det andet er vores forhold til tøjforbrug, som er helt forskruet. Vi køber mere tøj end nogensinde, og bruger det i meget kort tid. Og vi gider grundlæggende set ikke betale for det!

Jo flere “billige” brands der lægger om, jo sværre bliver det at forklare en “almindelig” forbruger at bæredygtigt tøj koster mere fordi ting som leveløn, vandrensning og ressourcebesparende teknologier koster penge. Men endnu mere fordi, når vi bruger flere penge for et stykke tøj har vi en større emotionel tilknytning til det. 

Og jo mere er vi villige til at passe på det. 

Men prisen er faktisk ikke engang vigtig her – mængden er. Hvordan kan vi ændre forbrugsvanerne for 1/3 af verdens forbrugere, hvis modebranchen fortæller os at den sagtens kan omlægge til en bæredygtig og cirkulær produktion uden at skære ned på dens mængder??

 

BRANCHERAPPORTER VISER SELV, AT MÆNGDEN OG HASTIGHEDEN UDLIGNER DE GODE INTENTIONER

Modebranchens bæredygtige “Pulse Score” kan man nemlig se, at den bæredygtige udvikling går langsommere fremad end tidligere år.
I denne uge udkom Global Fashion Agenda, Boston Consulting Group og Sustainable Apparel Coalitions årlige Pulse of the Fashion Industry, og “Pulse Score” viser tilbagegang i hastigheden af modebranchens bæredygtige udvikling. På trods af at miljømæssig og social bæredygtighed er på alles læber i disse år, går det ganske enkelt ikke hurtigt nok med den grønne omstilling, til at modvirke den skadelige virkning modeindustriens hastige vækst har på blandt andet klimaet. 

Altså: der produceres alt for meget tøj, og det går hurtigere og hurtigere med at producere det. Og det har en stor negativ effekt på miljø, klima og mennesker. Og når udviklingen går så hurtigt, ja så kan de nuværende bæredygtige indsatser altså ikke være med til at bremse det.

Det er en fornemmelse jeg har haft rigtig længe, men det er fedt at få branchens egne ord for det! OG tal.

Forstår du nu, hvorfor det er svært ikke at være hende den sure grønne mode-hippie der sidder ovre i hjørnet med mine økologiske jeans jeg har tænkt mig at ha i 10 år??

Hvad kan vi gøre ved det?